گوشیهای هوشمند، نحوه استفاده ما از موبایل و همچنین مصرف اینترنت ما را به کلی تغییر دادهاند. اصلا هم تفاوتی ندارد که ما از تلفن همراه خود چطور و برای چه منظوری استفاده میکنیم!. اگر با استفاده از موبایل ویدئو، موزیک یا پادکست استریم (پخش) میکنیم، بازی میکنیم یا حتی فقط در شبکههای اجتماعی مختلف گشت و گذار میکنیم، باز هم الگوی استفاده ما از موبایل نسبت به قبل از ظهور اسمارتفونها تغییر زیادی کرده است. همه این برنامهها نیاز به اینترنت دارند و میزان دیتا مورد نیاز برای هرکدام از آنها هم متفاوت است.
اپلیکیشنهای اینترنتخوار لعنتی!
همه ما چندوقت یکبار با پیام نه چندان دلچسب “بسته اینترنت همراه شما به اتمام رسید!” روبرو میشویم و همزمان آه از نهادمان بلند میشود که: “ای بابا مگه تازه بسته اینترنت نخریده بودم! من که چیزی دانلود نکردم آخه!!!.”
دو راه منطقی و کاربردی برای حل کردن این مشکل وجود دارد :
- از بستههای اینترنت نامحدود استفاده کنیم! که مسلما گرانقیمتتر از بستههای مدتدار و محدود هستند و ممکن است بعضی از اپراتورهای اینترنت موبایل آنها را به ما ارائه نکنند.
- برای مدیریت بهتر مصرف دیتا موبایل، تغییراتی در مدل مصرف اینترنت همراه و اپلیکیشنهای موبایل ایجاد کنیم.
در وهله اول باید بدانیم که چه برنامههایی در گوشی ما وجود دارند که اصطلاحا اینترنتخوار هستند و بیشترین مصرف اینترنت را نسبت به سایر اَپهای موبایل ما دارند. سپس باید به دنبال روشهایی برای کمتر کردن مصرف اینترنت این اپلیکیشنها باشیم.
کمی دیگر به خواندن ادامه بدهید تا متوجه بشوید که کدام برنامههای موبایلتان خرج بیشتری روی دست شما میگذارند!
برنامههای موبایلی که بیشترین مصرف اینترنت را دارند
این روزها هر فردی که یک موبایل هوشمند دارد، باید اطلاعات کافی درباره نحوه استفاده برنامههای موبایل از اینترنت همراه (دیتا) را داشته باشد. فرقی ندارد که موبایل شما از چه مدل، برند یا ورژنی است، بههرحال برنامههای موبایل به صورت مجزا و مستقل کارهای خود را انجام میدهند و هرکدام مصرف اینترنت متفاوتی هم دارند.
البته اینترنت مصرفی موبایل شما، به نوع و مدل استفاده شما از آن و تنظیماتی که برای هرکدام از این برنامهها در نظر گرفتهاید، بستگی دارد. مثلاً شاید تنظیمات ویدئو را برای یک اپلیکیشن بخصوص، روی بالاترین کیفیت ممکن قرار داده باشید.
حال به جای بررسی جداگانه همه اپلیکیشنهای موبایل، پرکاربرد و پرمصرفترین برنامههای موبایل را به 3 دستهبندی مهم تقسیم و به شما معرفی میکنیم.
- برنامههای استریمینگ (پلتفرمهای پخش آنلاین)
مثل نتفلیکس (Netflix)، فیلیمو، یوتیوب (YouTube)، رادیو جوان و کستباکس (Castbox) که در میان جوانان طرفداران زیادی دارند. - برنامههای سوشال مدیا (شبکههای اجتماعی)
مثل اینستاگرام (Instagram)، فیسبوک (Facebook) یا تیکتاک (TikTok) که در ایران جزو پرطرفدارترین اپلیکیشنهای موبایلی هستند؛ - برنامههای مسیریابی و GPS محور
مثل گوگل مپس (Google Maps)، ویز (Waze)، نشان یا بلد که برای مسیریابی و آدرسدهی استفاده میشوند.
اپلیکیشنهای پرمصرف موبایل : برنامههای استریمینگ (پخش آنلاین)
میتوان گفت که استریم یا آپلود کردن ویدئو سریعترین راه برای تمام کردن بسته اینترنت شما است! بعضی از این نوع برنامهها از جمله Foxtel Now یا نتفلیکس، در حالت استریم به طور استاندارد ساعتی 1 گیگابایت اینترنت مصرف میکنند. این میزان مصرف با افزایش وضوح تصویر، تا ساعتی 3 گیگابایت هم میتواند باشد. پس بهتر است که در زمان پخش آنلاین ویدئو در یوتیوب یا هر رسانه دیگری، حواستان به دیتا گوشی خود باشد.
نرمافزارهای پخش آنلاین موزیک نیز زیرمجموعهای از این دسته برنامهها هستند. به طور میانگین هر ساعت پخش مستقیم و آنلاین موزیک یا پادکست با کیفیت پایین، بین 40 تا 50 مگابایت اینترنت مصرف میکند. برای موزیکهای با کیفیت نرمال و بالا، این عدد به ترتیب به بیش از 70 مگابایت و بیش از 115 مگابایت نیز میرسد.
به طور کلی پخش موزیک ارزانتر از پخش ویدئو است. اما اگر اهل موسیقی و طرفدار اپلیکیشنهای پخش موزیک و پادکست هستید، بهتر است که حواستان به مصرف اینترنت این برنامهها باشد.
چطور میتوانیم مصرف اینترنت برنامههای استریم فیلم و موزیک را کم کنیم؟
سادهترین راه برای این کار، کمکردن کیفیت مدیا در حال پخش است که احتمالاً برای خیلی از افراد روش چندان خوشایندی نباشد (بخصوص اگر تلفن همراه خود را به تلوزیون یا ویدئو پروژکتور متصل کرده باشیم).
روش دوم این است که ابتدا موزیک یا ویدئو مورد علاقه خودمان را با وصل شدن به اینترنت وایفای شخصی، دانلود کنیم و سپس آن را پخش کنیم، تا مصرف اینترنت همراه موبایل ما به حداقل برسد. با توجه به این که هزینه اینترنت خانگی ارزانتر از اینترنت همراه هست، این کار تا حد زیادی کاربردی است.
اپلیکیشنهای پرمصرف موبایل : شبکههای اجتماعی
شاید برایتان پیش آمده باشد که ساعتها در یک شبکه اجتماعی در حال اسکرول کردن و تماشای ویدئو و عکسهای مختلف بوده باشید. به طوری که اما اصلا متوجه گذر زمان نشده باشید و کارهای دیگرتان را فراموش کرده باشید!
اغلب برنامههای سوشال مدیا از جمله اینستاگرام، ایکس (توییتر سابق)، تلگرام، واتساپ و… در هر دقیقه از استفاده، بین 1 تا 3 مگابایت اینترنت مصرف میکنند. میان این برنامهها، اینستاگرام و تیکتاک مصرف بهشدت بالاتری دارند؛ خصوصا اگر گزینه پخش اتوماتیک محتوا را نیز برای آنها فعال کرده باشیم!
چطور میتوانیم مصرف اینترنت برنامههای سوشال مدیا را کم کنیم؟
بین انواع مختلف محتوا، ویدئوها بیشترین مصرف اینترنت را دارند. لذا غیرفعال کردن گزینه پخش خودکار ویدئوها (auto-play videos) در تنظیمات موبایل میتواند مصرف اینترنت موبایل ما را به مقدار قابل توجهی کاهش بدهد. این کار شما را از تمام شدن زودهنگام اینترنت همراهتان نجات میدهد.
اپلیکیشنهای پرمصرف موبایل : برنامههای مسیریاب و نقشهها
برنامههای مسیریاب و وابسته به GPS، نیاز به موقعیتیابی لحظه به لحظه شما دارند تا بتوانند مسیر درست را به شما نشان بدهند و به همین علت نیز مصرف اینترنت بالایی خواهند داشت. به طور کلی برنامههای موبایلی مثل گوگل مپس (Google Maps)، ماهیانه بین 1 تا 3 گیگابایت اینترنت مصرف میکنند. اگر شغل شما رانندگی است یا از افرادی هستید که دائما از اپلیکیشنهای مسیریاب یا نقشه استفاده میکنید، بهتر است مراقب مصرف اینترنت این برنامهها باشید.
چطور میتوانیم مصرف اینترنت برنامههای مسیریابی موبایل را کم کنیم؟
بهترین راهکار این است که در مواقعی که به این برنامهها نیازی ندارید و از آنها استفاده نمیکنید، آنها را ببندید و جی پی اس گوشی خود را هم حتماً خاموش کنید. علاوه بر این بهتر است که قبل از شروع حرکت، مسیر خود را یک بار مرور کنید تا از اشتباهات مکرر و طولانیتر شدن زمان مسیریابی پیشگیری کنید.
*نکته: دقت کنید که با خاموش کردن GPS گوشی تلفن همراه، احتمالاً دادههای فعالیت شما در ساعت هوشمندتان نیز تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
سایر روشهای کمکردن مصرف اینترنت همراه موبایل (دیتا)
برای تمامی گوشیهای هوشمند اندروید و IOS راهکارهایی برای مصرف ناخواسته و بیش از حد اینترنت وجود دارد. از مهمترین راههای کاهش مصرف اینترنت موبایل عبارتند از:
- در هردو نوع گوشیهای اندروید و آیفون، بهتر است که دستیار وایفای را خاموش کنید. این قابلیت به طور خودکار، تنظیمات اینترنت شما را بین وایفای و دیتا جابهجا میکند تا پوشش اینترنت بهتری را برای شما فراهم کند. این قابلیت اگرچه در تئوری خوب به نظر میرسد، اما در عمل ممکن است با کاهش سرعت اینترنت وایفای یا قطع شدن آن، اینترنت همراه موبایل شما را به سرعت مصرف کند.
- در گوشیهای آیفون، دسترسی برنامههایی مثل آیتونز (iTunes) یا اپاستور (App Store) را برای آپدیت یا دانلود مداوم برنامهها در حالت استفاده از اینترنت موبایل (Cellular Data) ببندید.
در موبایلهای اندرویدی هم میتوانید این کار را برای نرمافزارهای موبایلی مثل گوگل پلی استور (Google Play Store) یا مایکت (Myket) انجام دهید. - برنامههای معتبر «مدیریت مصرف اینترنت/باتری» را دانلود کرده و از آنها برای بستن برنامهها در زمان عدم استفاده از آنها استفاد کنید. با استفاده از این برنامهها میتوانید حافظه موقت گوشی را پاک کرده و برنامههایی که دائما در حال آپدیت و رفرش شدن در بکگراند گوشی شما هستند (مانند تلگرام یا اینستاگرام) را ببندید. علاوه بر کاهش مصرف اینترنت، عمر مفید گوشی موبایل و حتی شارژر خود را نیز افزایش دهید.
*نکته: دقت کنید که پاک کردن کش تلگرام یا واتساپ میتواند فضای ذخیرهسازی شما را افزایش دهد. اما اگر نیاز به فایلهای صوتی یا تصویری این برنامهها داشته باشید باید مجدد آنها را در برنامه دانلود کنید که مصرف اینترنت شما را افزایش میدهد. برای عدم نیاز به دانلود مجدد فایلهای تلگرام یا واتساپ بعد از پاک کردن کش، باید آنها را در دستگاه تلفن همراه خود ذخیره کنید.
جمعبندی
اینترنت تبدیل به بخشی جدانشدنی از زندگی انسان امروزی شده است و زندگی ما در هرلحظه به اینترنت گره خورده است. در این مقاله از بلاگ رنسو درباره برنامههای موبایلی صحبت کردیم که بیشترین مصرف داده (اینترنت) را دارند. همچنین روشهای کاهش مصرف اینترنت در موبایل را نیز به شما آموزش دادیم. امیدواریم از این مطلب رنسو نیز نهایت استفاده را برده باشید.
منبع: www.canstarblue.com