در جهان پرسرعت امروزی ساعت هوشمند تبدیل به یکی از اکسسوریهای عمومی شده است که تنها برای اطلاع از زمان استفاده نمیشود، بلکه کاربردهای بسیار زیاد دیگری نیز برای ما دارد. ساعت هوشمند یک وسیله ابزار دیجیتال امروزی برای افزایش دسترسی به قابلیتهای موبایل و ارتباط با جهان بیرون است که امکان دریافت لحظهای پیامها و تماسها را به ما میدهد. به علاوه مهمترین کاربرد ساعتهای هوشمند در مدیریت فعالیت جسمانی و سلامت است که مفهوم سنتی ساعت را تبدیل به یک گزارشگیر ورزشی و پزشکی همهفن حریف کرده است. در این مقاله از بلاگ رنسو درباره ساعت هوشمند، انواع اسمارت واچ و نحوه اتصال این اکسسوری هوشمند به موبایل صحبت خواهیم کرد.
ساعت هوشمند چیست؟
ساعت هوشمند یا اسمارت واچ (Smart Watch) یک اکسسوری پوشیدنی الکترونیکی است که علاوه بر نشاندادن زمان، میتواند اطلاعات دیگری را هم به کاربر ارائه دهد. برخی از ساعتهای هوشمند میتوانند با تلفن همراه یا کامپیوتر همگام شوند و از طریق بلوتوث یا وایفای با آنها ارتباط برقرار کنند. این نوع از ساعتها میتوانند پیامها، تماسها، اعلانات، آب و هوا، موسیقی، عکس و حتی نقشه را به کاربر نشان دهند. ساعتهای هوشمند معمولاً دارای صفحه نمایش لمسی، حسگرهای مختلف، باتری قابل شارژ و سیستمعامل مخصوص به خود هستند. اسمارت واچها میتوانند برای اهداف مختلفی مانند ثبت و گزارشگیری از فعالیتهای ورزشی، دریافت نوتیفیکیشنها، پخش موسیقی، پاسخ به تماسها و پیامها و اجرای بعضی از اپلیکیشنهای کاربردی دیگر استفاده شوند.
انواع ساعت هوشمند
اغلب ساعتهای هوشمند امروزی قابلیت ردیابی فعالیتهای ورزشی، ضربان قلب، خواب و سلامت را دارند و همین موضوع است که آنها را از ساعتهای آنالوگ و عقربهای قدیمی متمایز میکند. ساعتهای هوشمند در انواع مختلف در بازار موجود هستند که با توجه به برند، طراحی، قابلیتها و قیمت متفاوتاند. برخی از معروفترین ساعتهای هوشمند عبارتند از:
- اپلواچ،؛
- سامسونگ گیر؛
- فیتبیت؛
- گارمین؛
- هوآوی و…
قابلیتهای مختلف اسمارت واچ
ساعت هوشمند یک ابزار کاربردی و جذاب است که میتواند زندگی را راحتتر و لذتبخشتر کند. کارهای زیادی وجود دارند که میتوان با ساعت هوشمند انجام داد؛ برخی از قابلیتها و ویژگیهای ساعتهای هوشمند عبارتند از:
- پاسخدادن به تماسها، پیامها و اعلانها؛
- ردیابی فعالیتهای ورزشی، سلامت قلب و کیفیت خواب؛
- پخش موسیقی، پادکست و کتاب صوتی؛
- استفاده از نقشه، مسیریابی و جستجوی صوتی؛
- کنترل دستگاههای خانگی هوشمند، دوربین و سایر لوازم جانبی؛
- پرداخت الکترونیکی، اسکن بارکد و کوپن؛
- دسترسی به اپلیکیشنها و سوشال مدیاهای مختلف مانند تلگرام، اینستاگرام، ایکس (توییتر سابق) یا فیسبوک.
ساعت هوشمند برای سالمندان
خوشبختانه ساعت هوشمند میتواند برای سالمندان یک ابزار کاربردی باشد که به کمک بهبود سلامت و رفاه آنها میآید. ساعت هوشمند میتواند فعالیتهای روزانه، ضربان قلب، فشار خون و خواب را ردیابی کند و در مواقع اورژانسی نیاز با پزشک یا خانواده سالمند تماس بگیرد. اسمارت واچ همچنین میتواند کارهای مهم فرد را به او یادآوری کند؛ مانند زمان و دوز مصرف داروها، قرار ملاقات یا ویزیت دکتر و حتی تماس با عزیزان. این اکسسوری هوشمند به نحوی طراحی شده است تا برای سالمندان ساده، راحت و قابل اعتماد باشد و با اپلیکیشنهای مختلف نیز سازگار باشد.
ساعت هوشمند برای کودکان
ساعت هوشمند برای کودکان یک ابزار جذاب و مفید است که میتواند به آموزش، سرگرمی و امنیت آنها کمک کند. ساعتهای هوشمند مخصوص کودکان معمولا دارای صفحهنمایش و بند رنگی، دوربین، بازیهای آموزشی، موسیقی، تقویم، زنگ هشدار و قابلیت تماس با شمارههای اضطراری هستند. ساعت هوشمند میتواند به کودکان یاد بدهد که چگونه زمان خود را مدیریت کنند، با دنیای دیجیتال ارتباط برقرار کنند و مسئولیتپذیر باشند. همچنین اسمارت واچ میتواند به والدین اطمینان دهد که فرزندانشان در هر زمان و مکان در دسترس هستند و میتوانند با آنها تماس بگیرند. ساعت هوشمند یک هدیه مناسب برای تولد بچهها، عید یا روز کودک است.
ساعت هوشمند برای ورزشکاران
ورزش یکی از بهترین راههای افزایش سلامتی و بهبود کیفیت زندگی است. اما چگونه میتوانیم عملکرد ورزشی خود را بهینهسازی کنیم؟ یکی از راههای موثر استفاده از ساعت هوشمند است. ساعت هوشمند به مچ دست ورزشکاران متصل میشود و میتواند اطلاعات مختلفی را درباره میزان، شدت و نوع فعالیت بدنی، ریتم ضربان قلب، خواب، کالری مصرف شده و غیره ثبت و نمایش دهد. با استفاده از ساعت هوشمند، میتوانیم به راحتی اهداف ورزشی خود را معین کنیم، پیشرفت خود را زیرنظر بگیریم و با دوستان خود وارد یک چالش ورزشی شویم. همچنین این ابزار دیجیتال میتواند به ما یادآوری کند که چه زمان باید ورزش کنیم، استراحت کنیم یا آب بنوشیم.
مزایا و معایب استفاده از ساعت هوشمند
ساعت هوشمند وسیلهای است که میتواند با گوشی هوشمند شما همگام شود و اطلاعات مختلفی را به شما نشان دهد. برخی از مزایا و معایب استفاده از اسمارت واچ به شرح زیر است:
مزایا اسمارت واچ:
- میتوانید به راحتی با دوستان و خانواده خود ارتباط برقرار کنید، تماسها، پیامها و اعلانهای مختلف را دریافت کرده و پاسخ دهید؛
- میتوانید با ساعت هوشمند فعالیتهای بدنی خود را رصد کنید، مانند تعداد قدمها، کالری مصرفی، ضربان قلب، خواب و غیره؛
- میتوانید از برنامههای مختلف در ساعت هوشمند خود استفاده کنید، مانند نقشه، دوربین، موسیقی، بازی و غیره؛
- میتوانید انتخابهای متنوعی از سبک و طرح ساعت اسمارت خود داشته باشید، چون این گجتها در اشکال و رنگهای بسیار متنوعی عرضه میشوند.
معایب اسمارت واچ:
- باید به طور منظم ساعت دیجیتال خود را شارژ کنید، چون باتری آنها معمولا بعد از چند ساعت تا چند روز تمام میشود؛
- باید برای خرید ساعتهای هوشمند پول زیادی پرداخت کنید، چون قیمت آنها بالاتر از ساعتهای معمولی است؛ (البته در هردو ساعت آنالوگ و هوشمند مدلهای ارزانقیمت و گرانقیمت زیادی وجود دارند.)
- احتمال دارد با مشکلات فنی یا ناسازگاری ساعت هوشمند با گوشی موبایل خود روبرو شوید؛
- ممکن است در پوست دست خود حساسیت یا التهاب خفیفی احساس کنید، چون بدنه و بند این ساعتها از آلیاژهای مختلف پلاستیک و فلز ساخته شدهاند و برخی از آنها حرارت نسبتا زیادی تولید میکنند.
تفاوت ساعت هوشمند با مچبند هوشمند در چیست؟
ساعت و مچبند هوشمند دو نوع گجت و اکسسوری مشابه هم هستند که میتوانند با گوشی هوشمند شما ارتباط برقرار کنند و اطلاعات مختلفی را در مورد زمان، سلامت، ورزش و غیره به شما نشان دهند. به طور خلاصه، میتوان گفت که ساعت و مچبند اسمارت دو اکسسوری پوشیدنی قابل اتصال به موبایل با امکانات و قابلیتهای متفاوت هستند که بسته به نیاز، سلیقه و بودجه خود میتوانید یکی از آنها را انتخاب و خریداری کنید.اما تفاوتهایی بین این دو وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
فرق ساعت و بند هوشمند
- طراحی و اندازه: مچبندهای هوشمند معمولا دارای طراحی کوچکتر، سادهتر و سبکتر هستند و برای فعالیتهای ورزشی مناسبترند. ساعتهای هوشمند اغلب دارای طراحی بزرگتر، شیکتر و سنگینتر هستند و برای استفاده روزانه یا رسمی مناسبترند.
- نمایشگر: مچبندهای هوشمند دارای نمایشگرهای کوچک و محدودی هستند که گاها لمسی هم نیستند و فقط اطلاعات ابتدایی را نمایش میدهند؛ اما ساعتهای هوشمند دارای نمایشگرهای بزرگتر، لمسی و رنگی هستند که میتوانند منو، عکس، نقشه و غیره را نشان دهند.
- عملکرد و امکانات: مچبندهای هوشمند غالباً برای رصد فعالیتهای سلامتی و ورزشی طراحی شدهاند و امکانات جانبی کمتری دارند؛ در مقابل، ساعتهای هوشمند علاوه بر رصد فعالیتهای سلامتی و ورزشی، امکانات دیگری مانند پاسخ به تماس، پخش موسیقی، پرداخت الکترونیک، استفاده از برنامههای مختلف و غیره را نیز دارند.
- باتری و مدت زمان استفاده: مچبندهای هوشمند به دلیل دارا بودن صفحهنمایش کوچکتر و عملکرد سادهتر، شارژدهی بالاتری دارند و معمولا با یکبار شارژ چندروز یا حتی چندهفته کار میکنند. ساعتهای هوشمند به دلیل دارابودن صفحهنمایش بزرگتر و رنگی و پشتیبانی از قابلیتهای پیچیدهتر، شارژدهی پائینتری دارند و معمولا با یکبار شارژ نهایتا چندساعت تا چندروز کار میکنند.
- قیمت ساعت هوشمند: مچبندهای هوشمند قیمت پائینتری نسبت به ساعتهای هوشمند دارند و میتوانند با بودجه کمتری خریداری شوند؛ در حالی که تعرفه ساعتهای هوشمند نسبت به مچبندهای هوشمند بالاتر است و معمولا گزینه گرانقیمتتری هستند.
به طور خلاصه، میتوان گفت که ساعت و مچبند هوشمند دو اکسسوری پوشیدنی قابل اتصال به موبایل با امکانات و قابلیتهای متفاوت هستند که بسته به نیاز، سلیقه و بودجه خود میتوانید یکی از آنها را انتخاب و خریداری کنید.
نکات قابل توجه در خرید ساعت هوشمند
خرید یک واچ هوشمند میتواند یک تصمیم پیچیده باشد، چون باید به بسیاری از عوامل مختلف توجه کرد. برخی از نکات مهم و قابل توجه در انتخاب و خرید ساعت هوشمند عبارتند از:
سازگاری با گوشی موبایل
برخی از ساعتهای هوشمند فقط با گوشیهای هوشمند خاصی کار میکنند. به عنوان مثال، ساعتهای اپل واچ با موبایلهای آیفون سازگار هستند. بنابراین، قبل از خرید Smart Watch، باید مطمئن شوید که با گوشی هوشمند شما سازگاری کامل دارد.
قابلیتهای ورزش و سلامت
اگر شما بیماری خاصی دارید یا حتی ورزشکارید و به کنترل و رصد فعالیتهای ورزشی و سلامت جسمی خود علاقهمند هستید، باید به دنبال مدلهایی باشید که دارای سنسور ضربان قلب، GPS، شمارش قدم، کالری مصرفی، کیفیت خواب و غیره باشند.
طراحی و سلیقه شخصی
شکل و اندازه صفحه نمایش، نوع و رنگ بند، جنس و وزن بدنه، امکان تغییر پسزمینه نمایشگر و… از جمله عوامل مرتبط با طراحی و شکل ظاهری ساعت هوشمند هستند که بستگی زیادی به سلیقه، کاراکتر و نحوه استفاده شما دارند.
نوتیفیکیشنها
یکی از مزایای ساعتهای دیجیتال این است که میتوانند پیامهای دریافت شده گوشی هوشمند را به شما نشان دهند. برخی از این تجهیزات این امکان را دارند که از پاسخ دادن به تماسها، پیامها، ایمیلها و… پشتیبانی کنند؛ در مقابل برخی دیگر فقط نقش یک ساعت ساده را دارند و عملکرد خاصی به شما ارائه نمیدهند. انتخاب این ویژگی بستگی به نحوه استفاده شما از ساعت دارد که چقدر به قابلیت دریافت نوتیفیکیشنها روی ساعت خود نیاز دارید.
برنامهها و صفحه نمایشگر
برخی از ساعتهای هوشمند دارای سیستمعامل مختص خودشان هستند که میتوانید روی آنها برنامههای مختلفی را نصب کنید. به عنوان مثال، اپلواچ از سیستمعامل Watch-OS و ساعتهای هوشمند سامسونگ از سیستمعامل Tizen استفاده میکنند. بسیاری از اسمارت واچهای دیگر نیز از سیستمعامل Wear OS گوگل پشتیبانی میکنند که با اکثر گوشیهای هوشمند اندرویدی سازگار است. با این حال بعضی از این اکسسوریها هیچ سیستمعامل خاصی ندارند و فقط از برنامههای پیشفرض خود استفاده میکنند.
باتری و مدت زمان استفاده
عمر باتری ساعتهای هوشمند بستگی به نوع و اندازه صفحه نمایش، قابلیتها، نحوه استفاده و تنظیمات گوشی شما دارد. برخی از ساعتهای هوشمند مانند اپلواچ (Apple Watch) با یک بار شارژ کامل باتری، چند روز دوام میآورند. اما بعضی دیگر مانند ساعتهای فسیل ژن (FOSSIL GEN) با یک بار شارژ تنها ۵ تا ۲۴ ساعت کار خواهند کرد. برخی دیگر مانند ساعتهای آمازفیت (Amazfit) تا ۳۰ روز با یک بار شارژ کار خواهند کرد.
سایر قابلیتها
برخی از ساعتهای هوشمند قابلیتهای دیگری نیز دارند که ممکن است برای شما جذاب باشند. به عنوان مثال، برخی از آنها دارای حافظه داخلی هستند و قابلیت پخش موسیقی دارند. برخی از آنها دارای قابلیت NFC و امکان پرداخت الکترونیک سریع هستند. برخی از آنها دارای دوربین بوده یا به طور مستقل از گوشی قابل استفاده هستند.
جمعبندی
به طور خلاصه، خرید یک ساعت هوشمند نیاز به کمی تحقیق و مقایسه دارد. شما باید به نوع و نحوه استفاده خود از ساعت توجه کنید و همچنین بودجه، سلیقه و قابلیتهای مورد نظر خود را نیز برای انتخاب بهترین اسمارت واچ نظر بگیرید. شما میتوانید از منابع مختلف موجود در اینترنت برای کسب اطلاعات بیشتر درباره گجتهای هوشمند و دریافت مشاوره در خصوص خرید ساعت هوشمند استفاده کنید.