برای پرداختن به مفهوم یادگیری با موبایل نیازی نیست موضوع را چندان پیچیده کنیم. احتمالا برای شما هم پیش آمده است که دستور غذای مورد نظرتان، معنای لغات و مفاهیم مختلف را در گوگل جستجو کرده و پاسخ آنها را یافته باشید. در تمام این موارد یک نوع یادگیری مبتنی بر تلفن همراه اتفاق افتاده است.
تلفنهای همراه مدتهاست پا به دنیای ما گذاشتهاند. این ابزارهای کوچک روزی تنها برای تماسهای تلفنی مورد استفاده قرار میگرفتند. اما امروزه برقراری تماس و پاسخ به آن تنها یکی از امکانات بیشماری است که برای کاربران تلفنهای هوشمند فراهم شده است. قابلیت اتصال به اینترنت، ظرفیت بالای حافظه و صفحه نمایش بزرگتر سبب شده است تا تلفنهای همراه به نوعی رایانه جیبی بدل شوند. در صورت به وجود آمدن هر گونه پرسشی به سادگی امکان جستجو در دنیای گسترده وب و دستیابی به پاسخ آن برای ما فراهم است. اینترنت امروزه به یک دانای کل تبدیل شده است که پاسخ تمام پرسشها را میداند و آن را به سادگی در اختیار ما قرار میدهد.
بسیاری یادگیری موبایلی را نسل بعدی آموزش میدانند. همهگیری کرونا و خانهنشین شدن دانشجویان، دانشآموزان و معلمان ثابت کرد که این مسئله چندان دور از ذهن نیست. در حقیقت یادگیری از طریق موبایل راهی برای دسترسی به محتوای آموزشی با استفاده از تلفنهای همراهمان است. کتابهای قطور، سنگین و گران امروزه به pdfهایی با حجم کم تبدیل شدهاند.
مزایای یادگیری با موبایل
یادگیری با موبایل چه مزیتهایی به دنبال دارد؟ در اين بخش مهمترين مزايای استفاده از موبايل در آموزش را به شما توضيح میدهيم.
شروع سريع و آسان
یکی از مزایای یادگیری موبایلی این است که نیازی به امکانات خاصی نخواهید داشت. شما میتوانید تنها با همراه داشتن موبایلتان یادگیری را شروع کنید. از طرفی امروزه 80 درصد از جمعیت جهان از تلفنهای همراه هوشمند استفاده میکنند. این آمار نشاندهنده این است که بستر لازم برای یادگیری موبایلی وجود دارد.
دسترسی از هرکجا و در هر زمان
در دسترس بودن تلفنهای هوشمند یکی دیگر از مزیتهای یادگیری با موبایل است. همچنین تجربه نشان داده است که یادگیری با موبایل و آموزش دیدن از طریق این وسیله برای کاربران جذابتر است. از طرفی یادگیری موبایلی امکان استفاده از زمانهای مرده را برای افراد فراهم میکند. زمانهایی که در اتوبوس، مترو، اتاق انتظار و… میگذرانیم نیز میتوانند به تایم آموزش تبدیل شوند. در واقع یادگیری سیار یکی دیگر از مزایای این نوع از آموزش است.
ارزان و بهصرفه بودن
یکی دیگر از مزیتهای یادگیری با موبایل مقرون بهصرفه بودن آن است. آموزشهای حضوری زمان، هزینه و انرژی بیشتری را طلب میکنند. همچنین برای آن که یک آموزش به شکل سنتی آن انجام شود لازم است تمام افراد در یک زمان مشترک و در یک مکان مشترک حضور به هم رسانند. از طرفی برای حفظ کیفیت آموزش لازم است تعداد آموزش گیرندگان محدود باشد، در حالی که در mobile learning هزاران نفر میتوانند با کیفیت عالی از آموزشها برخوردار شوند.
تبديل شدن آموزش به عادتی مفيد
M learning قابلیت رقابتی کردن را دارد. با طراحی یک محیط جذاب کاربران اشتیاق بیشتری به تکمیل آموزشها پیدا میکنند، در این صورت آموزش برای آنها شکل بازی پیدا کرده و اعتیادی مثبت ایجاد میکند. مثالی که در این رابطه میتوان خاطر نشان کرد، نرمافزار دولینگو (Duolingo) است که زبانآموزان بسیار زیادی در سراسر جهان برای آشنایی اولیه با زبانهای خارجی مورد نظرشان از آن استفاده میکنند.
افزايش کيفيت آموزش
آمارها نشان میدهد که افرادی که از تلفن همراه برای آموزش استفاده میکنند، 45 درصد سریعتر از کسانی که از رایانههای رومیزی کمک میگیرند آموزشها را تکمیل خواهند کرد. در یادگیری موبایلی، آموزشها به بخشهای ریز تقسیم میشوند و گاها حالتی بازیگونه دارند. به همین دلیل، حفظ اطلاعات تا 20 درصد افزایش پیدا میکند. این مسئله بیانگر دوام اطلاعاتی است که از طریق تلفن همراه کسب کردهایم.
برای آنکه بتوانید از مزایای یادگیری موبایلی بهرمند شوید، لازم است یک تلفن همراه مناسب داشته باشید. رنسو یک شرکت ایرانی است که در تولید گوشیهای موبایل میانرده تخصص دارد. نکته قابل توجه این است که به دلیل ایرانی بودن محصولات این شرکت و توليد آنها در داخل کشور، قیمت بسیار مناسبی دارند.
امکان تکرار آموزشها
یادگیری با موبایل امکان تکرار چند باره آموزشها را فراهم میکند. به همین دلیل بهرهوری آموزش بالاتر میرود. در یادگیری موبایلی بسیاری از آموزشهای مورد نظرتان را میتوانید به صورت رایگان فرا بگیرید. در این نوع از آموزش حتی اگر نیاز به پرداخت وجه باشد هم این هزینه آموزش بسیار کمتر از آموزشهای حضوری است.
بهبود عملکرد فردی و شغلی
میتوان یادگیری با موبایل را برای آموزش کارکنان و کارمندان مجموعهتان بهینهسازی نمایید. با این کار رقابتی سالم میان پرسنل افزایش پیدا میکند و آموزههای جدید برای آنها خستهکننده و عذابآور نخواهد بود.
رفع اشکال آسان و بیدردسر
از طرفی با وجود شبکههای اجتماعی و افزایش مدت زمانی که کاربران در این شبکهها میگذرانند، نرخ تعامل غیر حضوری میان افراد افزایش پیدا کرده است. پرسیدن سوالات به صورت مجازی، رفع ایرادات و پاسخ به سوالات دیگران از جمله دیگر قابلیتهای یادگیری با موبایل است.
چرا بايد از یادگیری موبایلی استفاده کنيم؟
با پیشرفت ابزارها و تغییراتی که در شیوه زندگی ما به وجود آمده است، استفاده از شیوههای جدید کاری اجتنابناپذیر به نظر میرسد. امروزه افراد فعالیتهای بسیار زیادی را با استفاده از تلفنهای همراه به انجام میرسانند. بازی کردن، مشاهده فیلم و وبگردی از جمله فعالیتهای لذت بخش برای کاربران است که برای مغز سختی زیادی ندارد. گره زدن فعالیتهای آموزشی به تلفن همراه سبب میشود تا آموزش نیز همانند سایر فعالیتهای موبایلی برای آنها جذاب باشد. در این راستا آموزش، انجام تکالیف و استفاده از ابزارهای جدید برای آموزش نیز برای آنها جذاب خواهد بود و ایجاد کلافگی نمیکند.
آموزش گیرندگان در این روش نیازی به ترک محدوده امن (comfort zone) خود ندارند. وفق پیدا کردن با محیطهای جدید انرژی بسیار زیادی از مغز میگیرد. حال آن که در یادگیری با موبایل این انرژی میتواند صرف آموزش و یادگیری شود. از طرفی استفاده مفید از ابزارها تکنولوژی و بهکارگیری آنها در راستای اهداف آموزشی حس بهتری به آموزش گیرندگان خواهد داد.
سرعت یادگیری در افراد مختلف متفاوت است، یادگیری با موبایل سبب میشود که هر فردی بسته به توان ذهنی و زمانهای آزادی که دارد نسبت به آموزش با استفاده از تلفن همراه مبادرت ورزد. این نوع از یادگیری را میتوان یادگیری موقعیتی نیز ناميد که در آن هر فرد بسته به موقعیت مالی، زمانی و مکانی خود آموزش مختص به خود را انتخاب کرده و آن را دنبال میکند.
در کلاسهای آنلاین امکان ضبط کلاس به صورت ویدیویی وجود دارد و هر فردی میتواند بسته به زندگی شخصی و روزانه خود برای مشاهده مجدد آنها برنامهریزی کند. دانشآموزان و دانشجویان نیازی ندارند که زمان خود را در رفت و آمد تلف کنند. یادگیری با موبایل روشی مناسب برای تمام سبکهای یادگیری است.
معایب یادگیری با موبایل
با وجود تمام مزایای گفته شده، موبایل لرنینگ معایبی هم دارد. نخستین مسئله سخت بودن تطبیقپذیری با این ابزارهاست. برای معلمان و اساتیدی که سالها به صورت سنتی تدریس کردهاند، ممکن است تدریس به صورت مجازی با چالشهایی همراه باشد. امتحان کردن بسترهای جدید همچون سيستم مديريت يادگيری (Learning Management System ) معروف به LMS و تطابقدادن دانشآموزان با این محیط ممکن است انرژی زیادی از هردو گروه بطلبد. در این محیط برای افزایش مشارکت دانش آموزان لازم است که تمهیدات جدیدی اندیشیده شود.
یکی دیگر از معایب یادگیری با موبایل وجود عوامل متعدد حواس پرتی است. بازیهای مختلف، شبکههای اجتماعی، فیلم و سریالهایی که با استفاده از تلفن همراه مشاهده میشوند از جمله عوامل حواس پرتی هستند. این مسئله باعث شده که آموزش گیرندگان غيرحضوری از آموزشگيرندگان حضوری تمرکز کمتری داشته باشند.
آموزش مجازی و برخط یکی دیگر از نقاط ضعف چنین سیستمهایی است. در آموزش آنلاین ممکن است به دلیل بروز مشکلات اینترنتی برخی از دانشآموزان امکان حضور در کلاس را نداشته باشند. موقعیت جغرافیایی، ضعف اینترنت و پهنای باند و نداشتن ابزار ارتباطی مناسب میتواند موجب جا ماندن دانش آموز از تدریسها شود.
مجموعه رنسو با توليد و ارائه موبايلهايی باکيفيت و اقتصادی سعی در ارتقا زيرساخت آموزشی کشور، بهخصوص در مناطق محروم و دورافتاده دارد.
تولید محتوا با موبایل
یادگیری با موبایل مستلزم بهینهکردن آموزشها برای این موقعیت است. بدین معنی که تولید محتوا به صورت تخصصی برای این محیط انجام شود. خوشبختانه تلفنهای هوشمند قابلیتهای زیادی برای تولید محتوا دارند. که از جمله آنها میتوان به ضبط صوت و تصویر اشاره کرد. از طرفی اپلیکیشنهای متعددی وجود دارند که میتوانید از آنها برای تولید محتوا استفاده کنید. زیرنویس کردن ویدیوها، انداختن نوشته بر روی تصاویر و یا تهیه کاور برای آنها از جمله فعالیتهای مربوط به تولید محتواست که با استفاده از تلفن همراهتان قادر به انجام آنها خواهید بود.
شاید استفاده از موبایل برای تولید محتوا در دورههای کوچک توصیه شود اما با توجه به افزایش حجم آموزشها در اینترنت در صورتی که قصد دارید به طور حرفهای در این زمینه فعالیت کنید باید از ابزارهای پیشرفتهتری کمک بگیرید.
اپلیکیشنهای کاربردی یادگیری با موبایل
یکی از کاربردیترین اپلیکیشنها برای یادگیری با موبایل، برنامه ادوبی کانکت (adobe connect) است. بسیاری از موسسات آموزشی و دانشگاهها از این نرمافزار برای آموزش مجازی بهره میبرند. این برنامه بسیار محبوب است و محیط کاربری سادهای دارد. دانش آموزان و اساتید دسترسیهای مختلفی برای استفاده از امکانات adobe connect خواهند داشت. از جمله مزایای این اپلیکیشن این است که در تمامی نسخههای اندروید، ویندوز و تحت وب پشتیبانی میشود.
جمعبندی سيستم آموزشی جديد یادگیری با موبایل
خوب است بدانید بسیاری از افراد یک سوم زمان بیداری خود را با نگاه کرده به تلفن همراهشان میگذرانند؛ به همین جهت با منتقل کردن فضای آموزشی به تلفن همراه میتوان امیدوار بود که این آموزشها همواره دیده خواهند شد.
یادگیری با موبایل یک متد آموزشی مدرن است. در گذشته بیشتر یادگیری الکترونیکی مطرح میگردید. در این نوع از آموزش هر ابزار الکترونیکی میتوانست برای آموزش استفاده شود. اما در mobile learning تنها تلفنهای همراه هوشمند و تبلتها به عنوان ابزار یادگیری بهکار گرفته خواهند شد. موبایل لرنینگ نسل جدیدی از آموزش پیشرفته را به مخاطبان ارزانی داشته است.
اميدواريم که اين مقاله آموزشی رنسو نيز برای شما مفيد بوده باشد.