همانطور که میدانیم اصلیترین عضو بدن انسان، مغز و پس از آن قلب است. این عضو تاثیرگذار اکثر فعالیتهای بدن مانند پردازش، یکپارچهکردن اطلاعات، هماهنگی اطلاعات دریافتی با دیگر اعضا بدن و… را برعهده دارد. درست مانند باتری گوشی موبایل! باتری تلفن همراه یکی از مهمترین اجزا سختافزاری آن محسوب میشود. این قطعه کاربردی انرژی دستگاه شما را تامین میکند و در صورتی که باتری تلفن همراهتان از کار بیفتد؛ عملکرد موبایل شما نیز متوقف خواهد شد. در این مقاله قصد داریم به انواع باتری تلفن همراه، عملکرد باتری، تست سلامت باتری گوشی موبایل و… بپردازیم. با ما همراه باشید.
باتری و نقش آن در تلفن همراه
عملکرد باتری به صورتی است که با تبدیل انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی، سبب فعال شدن دیگر اجزا گوشی موبایل میشود. در واقع باتریها با داشتن قطب مثبت و منفی باعث تامین انرژی و مصرف آن میشوند.
انواع باتری موبایل
باتریهای موبایل براساس کارایی، میزان ذخیره انرژی و نگهداری شارژ به انواع متعددی تقسیم میشوند.
در ادامه 3 مورد از متداولترین باتریهای موبایل را به شما معرفی میکنیم.
- باتری نیکل کادمیومی
- باتری نیکل متال هیدرید
- باتری لیتیومی (یونی/پلیمر)
باتری نیکل کادمیومی
باتریهای نیکل کادمیومی ( NiCad یا NiCd) اولین سری باتریهای قابل شارژ هستند. امروزه این باتریها کاربرد چندانی در وسایل الکترونیکی و گوشیهای موبایل ندارند.
از مزایا باتری نیکل کادمیومی مقاومت خوب آن در برابر نوسانات و اتصالات الکترونیکی است. این نوع باتریها از اکسید، فلز کادمیم به عنوان الکترود و نیکل تشکیل شده است.
با وجود مقاومت باتری نیکل کادمیومی در برابر نوسانات الکترونیکی و قابلیت شارژ آن، اما این باتری معایبی نیز دارد. معایب باتری نیکل کادمیومی وزن زیاد و اندازه بزرگ آن است. همچنین به دلیل داغ شدن بیش از حد آن، معمولا این باتریها دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرند.
باتری نیکل متال هیدرید
باتری نیکل متال هیدرید ( NiMHیا Ni-MH) شباهت بسیار زیادی به باتری نیکل کادمیوم دارد. در واقع شباهت باتری نیکل متال هیدرید با باتری نیکل کادمیوم در قابل شارژ بودن آنها است.
اما نکته قابل توجه در این باتری حذف فلز سمی کادمیوم است. از اثرات مخرب کادمیوم میتوان آسیب به سیستم عصبی و ایمنی، سرطان، تراکم استخوان و… اشاره کرد.
از مزایا باتری نیکل متال هیدرید میتوان به قابلیت شارژ شدن سریع آن (Fast Charge) اشاره کرد. البته این باتریها علاوه بر شارژ شدن زودهنگام، تخلیه شارژ سریعی نیز دارند. لازم به ذکر است این اتفاق سبب کاهش طول عمر باتری میشود.
باتری لیتیومی
باتریهای لیتیومی قدمتی طولانی دارند. این باتریها از پرکاربردترین منابع انتقال انرژی در گوشیهای هوشمند هستند. باتریهای لیتیومی برخلاف باتریهایی که در بالا به آن اشاره شد؛ غیر قابل تعویض هستند. در واقع با تمام شدن ظرفیت باتری دستگاه شما، چارهای جز تعویض تلفن همراهتان نیست.
این باتریها از یک الکترود منفی (معمولا گرافیت)، الکترود مثبت (اکسید کبالت لیتیوم، فسفات آهن لیتیوم یا اکسید منگنز لیتیوم) و یک الکترولیت (کربنات اتیلن، کربنات دی اتیل) استفاده میکنند. مدار محافظ در باتری لیتیومی برای تنظیم جریان باتری و ولتاژ در محدودهای امن قرار میگیرد.
باتریهای لیتومی انواع مختلفی دارند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
باتری لیتیومی یونی
باتری موبایل لیتیوم یونی (Lithium-ion battery) نیز از باتریهای قابل شارژ است. در زمان تخلیه انرژی این باتری، یونهای لیتیوم از الکترود منفی به سمت الکترود مثبت حرکت میکنند. همچنین در هنگام شارژ شدن باتری، یونها از الکترود مثبت به سمت الکترود منفی و در جهت مخالف حرکت میکنند.
این نوع باتریها در ابعاد و وزنهای متنوعی تولید و روانه بازار میشوند. از قابلیتهای باتری لیتیومی یونی میتوان به سرعت کمتر در تخلیه شارژ، جلوگیری از شارژ بیش از حد و تخلیه انرژی دستگاه با سرعت کمتر اشاره کرد.
باتری لیتیوم پلیمری
این باتریها که معمولا تحت عنوان لیتیوم-پلیمر یا LiPo شناخته شدهاند؛ جدیدترین نوع باتری موبایل در بازار موبایل هستند.
از مزایا باتریهای لیتیوم پلیمری میتوان به وزن بسیار سبک آنها اشاره کرد. همچنین تخلیه انرژی در این نوع باتری با سرعت کمتری رقم میخورد. به علاوه شارژ سریعتر و تثبیت انرژی باتری، (در صورت استفاده نکردن از دستگاه) از دیگر مزایا باتری لیتیوم پلیمری است.
الکترولیت در باتریهای لیتیوم یونی، از حلال آلی ساخته میشود؛ اما در باتریهای لیتیوم پلیمری از الکترولیتهای جامد مانند پلی اتیلن اکسید و… استفاده میشود.
علت خراب شدن باتری موبایل
همانطور که در بالا اشاره کردیم، باتریهایی که از جنس لیتیوم یونی و پلیمری هستند؛ به مرور زمان عمر مفید خود را از دست میدهند. دلایل زیادی وجود دارند که منجر به خراب شدن باتری تلفن همراه شما میشوند.
برخی از دلایل رایج در خرابی باتری موبایل عبارتند از:
- استفاده مداوم و طولانی از گوشی موبایل
- شارژ شدن طولانی مدت و بیموقع تلفن همراه
- استفاده کردن از گوشی موبایل در هنگام شارژ شدن آن
- استفاده نادرست از تلفن همراه
- قرار دادن گوشی در مکانهایی با درجه حرارت به شدت بالا یا پایین
- و…
علت خالی شدن شارژ موبایل
بسیاری از کاربران از علت خالی شدن ناگهانی شارژ باتری موبایل خود اطلاع ندارند. باتوجه به اینکه امروزه گوشیهای اندرویدی طرفداران بسیار زیادی دارند و افراد در طول روز ساعات زیادی را صرف استفاده از موبایل خود و کار با اپلیکیشنهای آن میکنند؛ طبیعی است که شارژ باتری موبایل این افراد در کمتر از یک روز تمام شود. برای جلوگیری از دشارژ شدن سریع موبایل، کاربران میتوانند با اعمال روشهایی روند خالی شدن شارژ باتری موبایل خود را کندتر کنند.
برای این کار ابتدا باید از علل خالی شدن سریع باتری اطلاع حاصل کنیم. علتهای مختلفی برای خالی شدن شارژ باتری موبایل وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- زیاد بودن نور صفحه نمایش و غیرفعال بودن تنظیم نور اتوماتیک
- روشن بودن دائمی اینترنت همراه و یا اتصال به وایفای
- خراب یا فرسوده بودن باتری موبایل
- استفاده از اپلیکیشنهای متنوع و متعدد به صورت همزمان
- فعال بودن نوتیفیکیشنها و ویبرههای مختلف
- اعطای دسترسیهای مهمی از جمله مجوز فعالیت در بکگراند به اپلیکیشنها
- و…
جمعبندی باتری موبایل
با توجه به مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم، هرکدام از باتریها دارای قابلیتهای مختلفی هستند. گوشیهای موبایل رنسو با استفاده از جدیدترین نوع باتری موجود در بازار (باتری لیتیوم پلیمری) علاوه بر تسریع روند شارژ، به تثبیت انرژی باتری میپردازند. همچنین استفاده از این نوع باتری در محصولات رنسو سبب شده است تا این مجموعه تلفنهای همراهی سبک و خوشدست را به کاربران خود هدیه دهد که با طراحی ارگونومیک خود، کیفیت فعالیتهای مجازی روزانه مشتریان را بهبود بخشد.