این روزها اندروید، محبوبترین و پراستفادهترین سیستمعامل در جهان است. متنباز یا Open-Source بودن این سیستمعامل سبب شده است تا تولیدکنندگان تلفن همراه بتوانند به راحتی آن را برای خود شخصیسازی کرده و تغییرات مدنظرشان را روی آن اعمال کنند. با وجود مزایایی که متنباز بودن اندروید دارد، باید توجه داشت این ویژگی باعث میشود تا اندروید بیشتر از سیستمعاملهای دیگر در معرض بدافزارها قرار بگیرد. خوشبختانه امروزه محافظت از گوشی موبایل در برابر حمله بدافزارها و ویروسها بسیار ساده و آسان است. در این مقاله از بلاگ رنسو قصد داریم به روشهایی اشاره کنیم که با استفاده از آنها بتوانید به محافظت از گوشی موبایل خود در برابر ویروسهای مخرب بپردازید؛ با ما همراه باشید.
راهکارهای ضد ویروس کردن موبایل اندروید
حذف ویروس یا ویروسکشی موبایل کار چندان سادهای نیست و در موارد حاد حتی ممکن است بخشی از دادههای خود را نیز از دست بدهید. فراموش نکنید که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و میتوانید با چند ترفند ساده از ویروسی شدن تلفن همراه اندرویدی خود جلوگیری کنید.
روشهای زیادی برای جلوگیری از ویروسی شدن اندروید موبایل وجود دارد که میتوانید از آنها برای آنتی ویروس کردن تلفن همراه خود استفاده کنید. برخی از روشهای کاربردی و در عین حال ساده برای محافظت از گوشی اندروید در برابر ویروسها را در ادامه مشاهده میکنید:
- بررسی دسترسی دانلودهای تلفن همراه
- بهروزرسانی سیستمعامل اندروید
- نصب یک آنتی ویروس موبایل
- دانلود و نصب اپلیکیشنهای کرک نشده (قفلگشایی نشده)
- قراردادن رمز برای دانلودهای خود
- خواندن نظرات و تجربیات کاربران قبل از دانلود نرمافزارهای جدید
- دانلود اپلیکیشنها و فایلها از مراجع و منابع معتبر
در ادامه مقاله به توضیح هرکدام از این موارد خواهیم پرداخت…
بررسی دسترسی دانلودها
زمانی که شما قصد دارید نرمافزاری را روی گوشی خود نصب کنید؛ لیست دسترسیهای مورد نیاز به شما نمایش داده میشود. بعضی از این موارد در چهارچوب قانونی قرار دارند اما تعدادی از اپلیکیشنها به دسترسی فراتر از استاندارد قانونی نیاز دارند.
شما میتوانید برای مشاهده قوانین هر برنامه در Google play store به سمت پایین صفحه اسکرول کنید و روی گزینه دیدن همه (See All) کلیک کنید.
بهروزرسانی گوشی موبایل
به روزرسانی نسخه اندروید تلفن همراه بسیار بااهمیت است. در واقع با انجام این کار علاوه بر افزودن قابلیتهای جدید به سیستمعامل دستگاه خود، به برطرف کردن مشکلات آن نیز میپردازید.
برای اطلاع از چگونگی آپدیت سیستمعامل دستگاه خود میتوانید به مطالعه مقاله نحوه بهروزرسانی سیستم عامل اندروید در بلاگ رنسو بپردازید.
همچنین میتوانید پس از دریافت مشاوره آنلاین یا حضوری از شرکت گارانتی رنسو (سوران سرویس نویان)، نسخه اندروید گوشیهای موبایل خود را بهروزرسانی کنید.
نصب آنتی ویروس
یکی دیگر از راههای محافظت از موبایل در برابر بدافزارها، نصب آنتی ویروس است. خوشبختانه در این زمینه نرمافزارهای رایگان، ایمن و مناسبی وجود دارند. در واقع وجود اپلیکیشنهای آنتیویروس متنوع سبب شده است تا نگرانی کاربران در خصوص امنیت دستگاه تلفن همراه خود برطرف شود.
لیست بهترین و معتبرترین آنتی ویروسهای اندروید که توسط متخصصان AV-Comparatives از پلتفرم Play Protect ، نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند؛ شامل موارد زیر هستند:
- Trend Micro Maximum Security
- Avast
- AVG
- Bitdefender
- G Data
- Kaspersky
این برنامهها، بدافزارها را به صورت 100% شناسایی و اقدام به حذف آنها میکنند. همچنین این نرمافزارها میتوانند دمای CPU تلفن همراهتان را کنترل و از اطلاعات شخصیتان نیز محافظت کنند.
استفاده از برنامههای کرک نشده
اپلیکیشنهای کرک شده یا قفلگشایی شده، علاوه بر غیرقانونی بودن تا حدود زیادی خطرناک نیز هستند. در واقع بدافزارهای مخفی که در آنها به چشم میخورد؛ میتواند باعث سرقت اطلاعات و دانلود و نفوذ ویروسهای مخرب بیشتری شود. بنابراین بهتر است تا جایی که میتوانید از این برنامهها در موبایل اندروید خود استفاده نکنید.
رمزگذاری برای دانلودها
اگر شما با فرد دیگری به صورت مشترک از یک تلفن همراه استفاده میکنید و یا دیگران اجازه استفاده از تلفن همراه شما را دارند، ضروری است تا قابلیت رمزگذاری برای نصب اپلیکیشنهای مختلف را فعال کنید. فعال کردن قابلیت رمزگذاری برای دانلود اپلیکیشنها، باعث میشود تا شما بتوانید به راحتی کنترل پنل دانلود خود را در دست بگیرید.
برای نمونه این ویژگی برای والدینی که نمیخواهند فرزندانشان بدون اجازه آنها برنامهای را روی موبایل نصب کنند بسیار مفید است.
برای رمزگذاری دانلودهای خود میتوانید از طریق مراحل ساده زیر اقدام کنید:
- برنامه گوگلپلی (Google Play) را اجرا کنید.
- وارد بخش تنظیمات شوید.
- Parental controls را فعال کنید.
- رمز خود را ثبت کنید.
از این پس برای دانلود برنامه در گوگل پلی نیاز به وارد کردن این رمز خواهید داشت و میتوانید کنترل دانلود برنامهها توسط دیگران را در دست بگیرید.
توجه به نظرات کاربران
در مراسم Google I/O، گوگل به مشارکتکنندگان این رویداد نشان داد که همواره در جهت حفظ امنیت سیستمعامل اندروید تلاش میکند. گوگل روزانه نرمافزارهای موجود در پلیاستور و اپلیکیشنهای نصب شده در موبایل کاربران را برای پاکسازی ویروسها و بدافزارها اسکن میکند. اما با این وجود برخی از برنامهها مانند ویروسهای Judy میتوانند گوگل را دور بزنند. بنابراین بهتر است حتی زمانی که قصد دارید از پلیاستور برنامه نصب کنید؛ از دانلود برنامههایی با امتیاز پایین یا دارای نظرات و کامنتهای منفی متعدد جلوگیری کنید. همچنین هرچه تعداد نصب و نظرات یک اپلیکیشن بالاتر باشد نشانه محبوبیت بیشتر آن است.
دانلود از منابع معتبر و مشخص
برای اطمینان از معتبر بودن فایل دانلود، باید بررسی کنید که موبایل شما طوری تنظیم شده باشد که تنها از طریق Google Play مجوز نصب اپلیکیشنها را در اختیارتان قرار دهد. برای این کار کافی است مراحل کوتاه زیر را طی کنید:
- وارد تنظیمات تلفن همراه خود شوید؛
- گزینه Security را پیدا کرده و روی آن کلیک کنید؛
- گزینه Unknown sources را به حالت غیرفعال درآورید.
نکات تکمیلی محافظت از سیستمعامل اندروید
همانطور که در بالا بیان شد، حفظ اطلاعات شخصی امری بسیار ضروری و بااهمیت است. در ادامه به نکات تکمیلی حفاظت از گوشی موبایل خواهیم پرداخت.
- از کلیک روی لینکهای ناشناس خودداری کرده و لینکهای مشکوک را بلافاصله حذف کنید.
- در صورت دریافت ایمیل در قالب لینکی از یوتیوب و یا دیگر سایتها (حتی اگر ارسالکننده مرجعی معتبر باشد) بهتر است از کلیک روی آن جلوگیری کنید. هک از طریق ایمیل یکی از رایجترین روشها برای هکرها است. بنابراین در صورتی که ایمیل مشکوکی دریافت کردید؛ کافی است آن را Delete کنید. البته در بیشتر موارد، نرمافزارهای ایمیل محتوا غیر واقعی را تشخیص میدهند و آنها را در پوشه Spam و یا junk قرار میدهند.
در این مقاله از Renso تلاش کردیم تا با ارائه راهکارهایی ساده، در محافظت از دستگاه و دیتاهای شخصیتان کمک کنیم. برای مطالعه مقالات بیشتر در حوزه تکنولوژی، میتوانید به بلاگ رسمی رنسو مراجعه کنید.