اگر سادگی، مفهوم مورد علاقه شما است؛ احتمالا اندروید استوک (Stock Android) مورد توجه شما قرار میگیرد. این نسخه از سیستم عامل اندروید، توسط گوگل منتشر شده و رابط کاربری خاصی روی آن اعمال نشده است. در این مقاله قصد داریم به مفهوم اندروید خام و موارد زیر بپردازیم.
- اندروید استوک (Stock Android) چیست؟
- چگونه اندروید Stock را بهروزرسانی کنیم؟
- مقایسه اندروید خام با اندروید سفارشی / مزایا اندروید خالص چیست؟
- آیا امکان نصب اندروید استوک روی تمامی تلفنهای همراه وجود دارد؟
- کدام گوشیها اندروید خالص دارند؟
اندروید استوک چیست؟
اندروید استوک (Stock Android) سادهترین نوع اندروید است که توسط خود گوگل طراحی شده است. با ارائه گوشیهای موبایل نکسوس (Nexus)، اندروید استوک در ابتدا برای توسعهدهندگان طراحی شده بود؛ اما در نهایت مورد استقبال کاربران عمومی اندروید قرار گرفت. این نسخه بدون هیچ لایه رابط کاربری است و به بیانی ساده دست نخورده (Pure) است. باتوجه به این نکته که اندروید پلتفرمی متنباز (Open-Source) است؛ بعضی از تولیدکنندگان تلفنهای همراه، رابط کاربری سفارشی خود را به آن اضافه میکنند تا محصولشان عملکردی متفاوت ارائه دهد. برای نمونه برند اوپو (Oppo) ویوو (Vivo)، وانپلاس (Oneplus) و… دارای لایه رابط کاربری و اندروید سفارشی مختص خود هستند.
چگونه اندروید Stock را بهروزرسانی کنیم؟
نحوه بهروزرسانی اندروید خالص در هر تلفن همراهی متفاوت است؛ اما در اکثر دستگاهها شما میتوانید به روش زیر وارد بخش تنظیمات شوید و به آپدیت اندروید استوک بپردازید.
- وارد بخش تنظیمات شوید. پس از آن روی قسمت درباره دستگاه (About Phone) کلیک کنید.
- به پایین صفحه About Phone بروید تا نسخه اندروید دستگاهتان را مشاهده کنید.
- همچنین برای اطمینان از انتشار آخرین نسخه اندروید دستگاه، به بخش تنظیمات رفته و وارد قسمت System شوید.
- پس از کلیک روی قسمت System، به پایین صفحه بروید و گزینه Advanced را انتخاب کنید.
- بعد از مشاهده more options به سمت پایین صفحه اسکرول کنید.
- روی گزینه System Update کلیک و Check for Update را انتخاب کنید.
- به این صورت شما میتوانید اندروید دستگاه خود را آپدیت کنید؛ اما فراموش نکنید برای بهروزرسانی نسخه اندروید، بهتر است قبل از آن با شرکت سازنده تلفن همراهتان مشورت کنید تا در این زمینه با مشکل مواجه نشوید. همچنین فراموش نکنید از نسخههای رسمی اندروید برای آپدیت آن استفاده کنید؛ زیرا نسخههای آزمایشی (بتا) میتواند برای گوشی موبایل شما مخرب باشد.
مقایسه اندروید خام با اندروید سفارشی
نظرات متفاوتی در رابطه با اندروید استوک و اندرویدهای سفارشی وجود دارد. برخی از کاربران، اندروید خالص را به دلیل ساده بودن آن بیشتر میپسندند؛ زیرا به طور معمول نسخههای سفارشی اندروید دارای برنامههای از پیش نصب شده (Bloatware) هستند. این نرمافزارها توسط برند سازنده گوشی موبایل روی تلفن همراه قرار میگیرند. اما وجود این اپلیکیشنها برای برخی از کاربران ناخوشایند است؛ زیرا آنها بسیاری از برنامههای از پیش نصب شده را غیرضروری دانسته و معتقدند که وجود آنها تنها حجم گوشیشان را پر میکند. در ادامه به برخی از مزایا اندروید استوک میپردازیم.
علاوه بر این امکان شخصیسازی سیستمعامل در اندرویدهای سفارشی، دارای پوسته (Skin) وجود ندارد.
مزایا اندروید خالص چیست؟
برخی از افراد بر این باورند که اندروید استوک خالی از هرگونه نرمافزار اضافه است؛ اما این تعریف درستی از اندروید خام نیست. با نگاهی فنی میتوانیم دریابیم که تمامی سازندگان نسخههای سفارشی در ساخت اندرویدهای مدنظر خود، از نسخه خام استفاده میکنند. در ادامه به برخی از مزایا اندروید استوک اشاره میکنیم.
حذف نرمافزارهایی با قابلیت مشابه
بیشتر تولیدکنندگان تلفنهای همراه علاقه زیادی به ایجاد تغییرات در اندروید خالص دارند. درواقع آنها قصد دارند تا گوشیهای موبایلی متناسب با سلیقه خود و متمایز با دیگر نسخههای اندروید عرضه کنند. برخی از این تغییرات تا جایی که عملکرد رابط کاربری و تجربه کاربری را بهبود ببخشند، مفید است؛ در غیر این صورت باعث بروز مشکل میشود. برای نمونه گوگل به صورت پیشفرض مرورگر کروم را در نسخه اندروید ارائه داده است؛ اما برخی از تولیدکنندگان تلفنهای همراه، علاقه ویژهای به ساخت مرورگر اختصاصی خود دارند. در این حالت شما یک دستگاه با دو مرورگر متفاوت اما عملکردی یکسان دارید؛ اما در اندروید استوک دیگر خبری از تعدد نرمافزارها با توانایی یکسان نیست.
سهولت بهروزرسانی نسخه اندروید
کاربران اندروید خام برای دریافت آخرین بهروزرسانی نسخه اندروید، نیازی ندارند تا منتظر سازنده تلفن همراه خود باشند؛ زیرا آنها اولین افراد برای دریافت جدیدترین آپدیت گوگل هستند.
فضای ذخیرهسازی بیشتر نسبت به اندرویدهای سفارشی
همانطور که در بالا اشاره شد؛ اندرویدهای سفارشی دارای برنامههای از پیش نصب شده (Bloatware) هستند. برخی از کاربران به این نرمافزارها نیازی ندارند. به علاوه این اپلیکیشنها موجب کند شدن سیستمعامل میشود و فضای بیشتری را پر میکند؛ اما اندرویدهای خالص خالی از Bloatware هستند و فضای ذخیرهسازی بیشتری را در اختیار کاربران قرار میدهند.
بستههای امنیتی
حفاظت از گوشی موبایل در برابر حمله بدافزارها از مهمترین اصولی است که سازندگان تلفنهای همراه باید به آن توجه کنند. از مزایا داشتن اندروید استوک سرعت عمل گوگل در ارائه بستههای امنیتی است؛ زیرا اولین نسخهای که این بهروزرسانی را دریافت میکند؛ همان اندروید خام است. درواقع هر زمان آخرین بهروزرسانی امنیتی گوگل ارائه شود، سازندگان گوشیها میتوانند آن را نسبت به نسخه اندروید خاص خود تغییر دهند. به همین علت ممکن است کاربران دیگر نسخههای اندروید (غیر از اندروید خام) در طول زمانی که منتظر عرضه بستههای امنیتی گوگل هستند مورد حمله بدافزارها و مشکلات امنیتی قرار بگیرند. با وجود مزایای اندروید استوک که در بالا به آن اشاره شد؛ سوالی مطرح میشود که چرا تمامی کاربران اندروید از نسخه خالص آن استفاده نمیکنند؟
پاسخ این پرسش به سلیقه مخاطبان باز میگردد. بسیاری از افراد هستند که دوست دارند دستگاهی با رابط کاربری متفاوتتر و اپلیکیشنهای بیشتر داشته باشند؛ اما برخی دیگر علاقه به داشتن نسخه اندروید ساده و انعطافپذیرتر دارند.
آیا امکان نصب اندروید استوک روی تمامی تلفنهای همراه وجود دارد؟
حذف رابط کاربری سفارشی اندروید (Skin) از دستگاههای متنوع امکانپذیر نیست، اما میتوانید برای دستیابی به نسخه اندروید خالص آن، دستگاه خود را فلش (Flash) کنید. (به این نسخه از اندروید خام رام” ROM” و به پروسه نصب رام فلش کردن میگویند.)
توجه داشته باشید فلش کردن گوشی، گارانتی محصول شما را از بین میبرد و در صورتی که دستگاه شما به روش مناسبی فلش نشود؛ قابل استفاده نبوده و بریک (Brick) میشود. بنابراین برای فلش کردن گوشی خود از فردی باتجربه در این زمینه کمک بگیرید.
کدام گوشیها اندروید خالص دارند؟
آخرین نسخه اندروید استوک، اندروید 13 است، اما در سال 2023 شاهد ارائه اندروید 14 خواهیم بود. در حال حاضر تعداد گوشیهای دارای اندروید خام چندان زیاد نیستند؛ اما تلفنهای همراه رنسو و برخی از برندها مانند نوکیا (Nokia)، موتورولا (Motorola)، گوگل (Google) دارای اندروید خام هستند. در این میان برند ایرانی و باکیفیت رنسو نیز با رابط کاربری ساده و فضای ذخیرهسازی بیشتر، عملکردی بهتر را برای کاربران خود به ارمغان آورده است.