این روزها با توجه به بازار گرم تولید محتوا، یادگیری عکاسی اهمیت زیادی پیدا کرده است. در واقع برای ورود به کسب و کارهایی که به نوعی با خلق محتوا گره خوردهاند، عکاسی از واجبات است. در این مقاله از رنسو سعی داریم به آموزش عکاسی با موبایل بپردازیم. همچنین قرار است به ترفندهایی اشاره کنیم تا عکسهای ساده شما را به تصاویری عالی تبدیل کند.
توانایی زوم اپتیکال
گوشیهای موبایل دارای دو نوع زوم اپتیکال (Optical Zoom) و زوم دیجیتال (Digital Zoom) هستند.
زوم دیجیتال نیاز به نرمافزار یا سختافزار خاصی ندارد و به راحتی میتوانید بعد از تصویربرداری به صورت دیجیتالی روی آن زوم کرده و تصویر را بزرگتر کنید.
اما زوم اپتیکال زمانی اتفاق میافتد که ویژگیهای یک لنز دوربین میتواند اشیا دوردست را برای ما بزرگ کند. برای گرفتن تصاویر باکیفیت، قابلیت زوم اپتیکال بسیار مهم است زیرا شما تصاویری به دست میآورید که گویا از نزدیک عکسبرداری شدهاند. برخی از موبایلهای امروزی قابلیت زوم 3 تا 5 برابری تصاویر را نیز دارند.
به جای بزرگنمایی تصویر به سوژه عکاسی نزدیک شوید
برای داشتن تصویری باکیفیت نزدیک شدن به سوژه را جایگزین زوم در عکس خود کنید. هر میزان که شما به سوژه خود نزدیکتر شوید، کیفیت و وضوح تصویر بهتری خواهید داشت. در غیر این صورت و با افزایش زوم و بزرگنمایی، کیفیت تصویرتان تا حدودی پایین میآید.
در عکاسی از حیوانات، ساختمانهای بسیار بلند یا سوژههایی که امکان نزدیک شدن به آنها را ندارید، بهتر است از دوربین با قابلیت زوم بالا و حالت فوکوس استفاده کنید.
تنظیمات دوربین موبایل
اگر سوژه خوبی در دسترس شما است که ممکن است از دستش بدهید، تامل نکنید و تصویربرداری خود را شروع کنید. در غیر این صورت حتما قبل از عکاسی، تنظیمات دوربین خود را بررسی کرده تا عکسهای باکیفیتتری بگیرید. در گوشیهای دارای چند دوربین یا اصطلاحا Multi Camera، بهتر است دوربین خود را در حالت Pro قرار دهید تا نسبت به نور محیط و زاویه دید خود بهترین عکسها را بگیرید.
امروزه اکثر دوربینهای موبایل دارای تنظیمات رنگ و سنسور حساسیت به نور محیط (ISO) هستند. اگر به دنبال خرید گوشی تلفن همراهی با این قابلیت هستید، پیشنهاد ما به شما موبایل رنسو است.
اما حتی اگر گوشی شما این قابلیتها را پوشش نمیدهد هم نگران نباشید، شما میتوانید از ماژولهای سختافزاری که شرکتهای سازنده موبایله ارائه میدهند برای مجهزتر کردن و ارتقا کیفیت دوربین موبایل خود استفاده کنید.
فوکوس(Focus)
گاهی دوست دارید روی وسیله یا فرد خاصی در عکس خود تمرکز کنید. آپشن فوکوس دوربین موبایل برای همین کار ایجاد شده است. اگر سوژه شما در حال حرکت است قبل از عکاسی روی سوژه ضربه بزنید تا آیتم فوکوس برای شما فعال شود. همچنین با وجود اینکه با روشن شدن موبایل، دوربین به صورت خودکار روی زمینه روبهرو فوکوس میکند، اما برای کیفیت بهتر عکس خود قبل از عکاسی روی محل موردنظر در تصویر خود ضربه بزنید تا بهترین کیفیت را در آن نقطه از عکس داشته باشید.
انتخاب حالت (Mood) مناسب
بیشتر افراد برای عکاسی با موبایل از حالت عادی آن استفاده میکنند. این نکته میتواند به دلیل عدم آگاهی از وجود حالتهای متنوع عکاسی با موبایل باشد.
برای نمونه اگر میخواهید سوژه شما واضح یا اصطلاحا Sharp باشد و زمینه عکستان محو باشد، میتوانید از حالت پرتره (Portrait) استفاده کنید.
یا اگر قصد دارید در شب از سوژه مدنظر خود عکس بگیرید، میتوانید با تنظیم دوربین روی حالت عکاسی در شب (Night Mood) عکسهای واضحتری بگیرید.
همچنین اوقاتی که دلتان میخواهد دوربین شما زوایای بیشتری از منظره مورد عکاسیتان را پوشش دهد، میتوانید حالت پانوراما (Panorama) را امتحان کنید. با این قابلیت میتوانید عکسهایی 360 درجه از محیط اطراف خود داشته باشید.
تنظیم نور در عکاسی با موبایل
ایزو (ISO) همان حساسیت لنز دوربین موبایل به نور محیط است. در شرایطی که قصد دارید در محیط کم نور عکاسی کنید، باید میزان ISO را افزایش دهید. اما توجه داشته باشید با افزایش این مورد، میزان نویز (Noise) در تصاویر شما بیشتر خواهد شد. عکاسان حرفهای سعی میکنند تا جای ممکن از نویز بیش از حد در تصاویر خود جلوگیری کنند. البته گاهی عکاسان در شرایطی قرار میگیرند که چاره دیگری جز افزایش ایزو ندارند. همچنین این ابزار میتواند جایگزین فلش گوشی در تصویربرداری شب باشد.
انتخاب فرمتی با وضوح بالا
انتخاب فرمت عکس، بستگی به هدف شما دارد. اگر حذف برخی از اطلاعات تصویرتان برای شما اهمیت چندانی ندارد، پیشنهاد ما استفاده از فرمت JPEG است. اما اگر دوست دارید تصویری خام با اطلاعات کامل داشته باشید و بتوانید روی آن تغییرات انجام دهید، پیشنهاد ما فرمت RAW است.
در عکاسی با فرمت RAW تصویر شما دستکاری نشده است. در واقع دوربین همان دادههایی را که از سوژه عکاسی دریافت کرده است به شما ارائه میدهد. به همین دلیل است که حجم این فرمت بالاتر از فرمت JPEG است. اما نکته جذاب در این فرمت، پتانسیل بالای آن برای انجام تغییرات است.
برای درک بهتر موضوع فرض کنید شما یک خیاط هستید و فرمت RAW پارچههای شماست. شما میتوانید با این پارچهها هر طرحی که مدنظرتان است را اجرا کنید. این مثال بیان میکند که شما با استفاده از این فرمت میتوانید تغییرات دلخواه خود را بر روی تصاویرتان اعمال کنید.
اما در فرمت JPEG بیشترین میزان اطلاعات تصاویر از طریق فشردهسازی (Compressing) از بین میرود و به همین علت این فرمت فضای کمتری را اشغال میکند و برای استفاده در صفحات وب و سوشال مدیا نیز مناسبتر است.
نکاتی ساده اما تاثیرگذار در عکاسی با موبایل
به جز موارد اصلی که در بالا به آن اشاره شد، در بحث آموزش عکاسی با موبایل نکاتی جزیی اما بااهمیت وجود دارند که باعث میشود عکسهای شما کیفیت بهتری داشته باشند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
تمیز کردن لنز دوربین قبل از عکاسی
این مورد شاید بسیار ساده و پیش پا افتاده باشد؛ اما بدیهی است که تمیزی لنز دوربین، تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت عکس شما میگذارد. به دلیل استفاده روزمره از گوشی همراه، ممکن است دست یا سطوح مختلفی با لنز موبایل شما برخورد کرده و آن را کثیف کرده باشد. بنابراین بهتر است قبل از عکاسی حتما لنز گوشی خود را تمیز کنید و سپس عکس بگیرید.
کاهش لرزش دست در عکاسی
برای اینکه کیفیت عکس بهتری داشته باشید، میتوانید از لوازم جانبی استفاده کنید. گاهی پیش میآید که لرزشهای کم و زیاد دستتان عکس شما را محو و خراب میکند. بنابراین شما میتوانید از لوازم جانبی مثل گیمبال (Gimbal) یا استابلایزر که ابزارهای حرفهای لرزشگیر هستند و تکانهای کم و زیاد دوربین را به حداقل میرسانند، استفاده کنید.
تکنیک عکاسی در شب
تصویربرداری در شب از لذت بخشترین زمانها برای عکاسی است. توجه به نکات عکاسی در شب سبب میشود تا بتوانید تصاویری باکیفیت و مناسب داشته باشید. برای داشتن تصاویری باکیفیت با دنبالههای نوری در شب لازم است:
- دوربین را در حالت Bulb Mood برای عکاسی با فرمت خام قرار دهید.
- وارد تنظیمات شوید و حالت pro”” یا ““Night را انتخاب کنید.
- دریچه دیافراگم خود را تنظیم کنید. و آن را در حالت بستهتری قرار دهید. (در گوشی موبایل NEP N9 برند رنسو این گزینه در قسمت Bokeh قرار دارد.)
- ISO خود را بین 100 الی 400 انتخاب کنید.(استفاده از اعداد بالاتر از 800 سبب ایجاد نویز و لکههای ریز در عکس میشود.)
- از پایهها و گیمبالها (لرزشگیر) جهت کم کردن تکان و لرزش استفاده کنید.
- اگر نور کافی در فضا وجود نداشت از نورهای مصنوعی استفاده کنید. (حدالامکان سعی کنید سوژهای که انتخاب میکنید در موقعیتی باشد که در آن نور مصنوعی وجود دارد.)
- از فلش استفاده نکنید.
آموزش عکاسی پانوراما
این شیوه از عکاسی معمولا برای افرادی کاربرد دارد که قصد دارند ابعاد وسیعتری از یک سوژه و یا یک منظره را در تصاویرشان داشته باشند. برای عکاسی پانوراما لازم است:
- وارد گزینه پانوراما در تنظیمات دوربین خود شوید.
- دوربین را در حالت عمودی بگیرید تا تصویر شما بدون انحنا و طبیعی باشد.
- مسیر تصویربرداری عکس را انتخاب کنید و دکمه عکاسی را فشار دهید.
- هنگام حرکت دادن دوربین به سمت زاویه دلخواهتان، دستهای خود را حرکت دهید و بدنتان را ثابت نگه دارید. (این کار از لرزشهای ناگهانی جلوگیری میکند.)
- دوربین را به آرامی حرکت دهید تا بتوانید آن را کنترل کنید و لرزشهای ناگهانی دست را به حداقل برسانید.
- در پایان تصویربرداری از ابعاد منظره خود، مجدد دکمه عکاسی را فشار دهید تا دوربین متوقف شود.
تکنیک تقسیمبندی کادر در عکاسی
تقسیمبندی یا گریدبندی به محل قرارگیری سوژه مدنظر در تصویر مربوط است. با استفاده از این قابلیت شما میتوانید مناسبترین مکان برای قرارگیری سوژه خود در عکس را انتخاب کنید. برای فعال شدن این قابلیت لازم است:
- وارد تنظیمات شوید و grid line را انتخاب نمایید.(پس از انتخاب این گزینه دو خط به صورت افقی و دو خط به صورت عمودی ظاهر میشوند که تصویر شما را به 9 بخش مساوی تقسیم میکنند.)
- در تصاویر افقی خود سوژه را در مرکز عکس قرار ندهید. زیرا با این کار فرمتی تکراری و خستهکننده به تصویر خود میدهید.
- اطمینان پیدا کنید اجزای مهم تصاویرتان روی یک یا چند خط در گریدبندی شما قرار گرفته باشند. (برای نمونه در عکاسی پرتره چشمها اجزا مهمی محسوب میشوند و بهتر است روی یک یا چند خط در گریدبندی قرار بگیرند.)
موارد بالا جهت راهنمایی برای داشتن تصاویری بهتر است. در واقع شما میتوانید با خلاقیت و درنظر گرفتن اهدافتان گریدبندی متفاوتی داشته باشید.
نرمافزار ادیت عکس
پس از تصویربرداری از سوژه مدنظر خود، برای ارتقا کیفی عکستان بهتر است از اپلیکیشنها و نرم افزارهای مخصوص ادیت عکس استفاده کنید. امروزه باوجود برنامههای متعدد، دیگر لازم نیست از نرمافزارهای حرفهای مثل فتوشاپ و… استفاده کنید، بلکه میتوانید با نصب نرمافزارهای سادهتر در تلفن همراه خود تصاویرتان را اصلاح کنید.
از نمونه این نرمافزارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- اینشات (inshot Photo Editor)
- کانوا (canva)
- پیکسآرت (picsart)
- ایربراش(Airbrush)
جمعبندی آموزش عکاسی با موبایل
در این مقاله از بلاگ رنسو سعی خود را به کار بردیم تا بتوانیم به صورت مختصر و مفید به آموزش عکاسی با موبایل بپردازیم. در ابن آموزش آموختید که برای داشتن یک عکس باکیفیت، حتما لازم نیست از دوربینهای عکاسی حرفهای و گرانقیمت استفاده کنید. شما میتوانید با گوشیهای موبایل اقتصادی و باکیفیت مانند رنسو نیز، تصاویر بسیار خوبی را از لحظات دلخواه و سوژههای مدنظرتان ثبت کنید.