اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) در گزارش ارائه شده از آخرین جلسه سازمان تنظیم فضای فرکانسی (Radio Regulations Board) بیان کرد: “استارلینک برای ارائه خدمات در مرزهای کشور ایران نیاز به کسب مجوز دارد. در غیر این صورت فعالیت آن به دلیل عدم رعایت قوانین سرزمینی، غیرمجاز است.” این سازمان وابسته به سازمان ملل متحد است. همچنین این مجموعه مسئولیت فراهم کردن استانداردهای تبادل داده و اطلاعات، قانونگذاری و مدیریت فضای فرکانسی و رادیویی را بر عهده دارد. بر اساس طرح تصویب شده توسط (ITU) ارائه خدمات از سوی سازمان و یا نهادهای خارجی در مرزهای کشوری دیگر، در گرو دریافت مجوز از سوی آن کشور است. با توجه به بررسیهای انجام شده، مشخص شده است استارلینک جهت ارائه اینترنت ماهوارهای تاکنون مجوزی از ایران دریافت نکرده است.
بنا بر اطلاعات ارائه شده، آغاز پروژه استارلینک توسط شرکت اسپیس ایکس (space X) در سال 2015 اتفاق افتاد. همچنین ماهوارههای آزمایشی اولیه این مجموعه در 22 فوریه 2018 پرتاب شدند. برای آشنایی بیشتر با این مجموعه، میتوانید خبر “احتمال استخدام نخبه 14 ساله توسط space X” را مطالعه کنید.
پیروی از قواعد سرزمینی، راهی برای ورود استارلینک به ایران
در سال 1401 که بحث داغ ورود استارلینک به ایران مطرح بود، عیسی زارع پور وزیر ارتباطات بیان کرد: “شورای عالی فضای مجازی، قوانینی برای سازمانها و اپراتورهای ارائهدهنده اینترنت ماهوارهای تدوین کرده است که جهت کسب مجوز باید آنها را طی کنند.” همچنین او گفت: “ایران قوانین لازم را به اتحادیه جهانی مخابرات ارائه داده است. بدین صورت تمامی شرکتهایی که قصد ایجاد سرویس اینترنت ماهوارهای دارند، میتوانند مجوزهای لازم را کسب کنند.”
دسترسی به اینترنت راهی برای قاچاق تجهیزات استارلینک
سازمان تنظیم فضای فرکانسی (RRB) علاوه بر تشکر از ایران برای ارائه اطلاعات و سنجش و تایید آنها، از پاسخگو نبودن کشور نروژ (به عنوان کشور مرجع ماهوارههای استارلینک) ابراز تاسف کرد. همچنین RRB مقامات کشور نروژ را به طور رسمی ملزم به همکاری در رابطه با کسب مجوز فعالیت استارلینک در ایران کرد. وزارت ارتباطات نه تنها اینترنت ماهوارهای، بلکه فعالیت پیامرسان و اپلیکیشنهای خارجی در ایران را، وابسته به پیروی از قوانین ایران و کسب مجوز میداند. با این وجود در مهرماه سال قبل و با اعمال محدودیتهای دسترسی به اینترنت، عدهای به قاچاق تجهیزات استارلینک پرداختند.
اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) به زودی مصوبهای را جهت فعالیت قانونی استارلینک در ایران ایجاد خواهد کرد. به علاوه صحبتهایی جهت ایجاد منظومه ماهوارهای مطرح شده است. این فعالیت از سوی ارگانهای دولتی پروژهای درازمدت تخمین زده شده است که دست کم تا 10سال آینده خبری از آن نخواهد بود.